Graafschap Kent

Graafschap Kent

Ward stippelde in deze gids uit 1997 10 dagtochten in 'the garden of England'. Alle routes zijn zo uitgezet dat ze clusters vormen. Zo kun je er een fietsweekend van maken. Bij het samenstellen van de tocht had Ward vooral oog voor schilderachtige dorpjes, eerbiedwaardige pubs, mooie 'country houses' en natuurlijk de tuinen waarvoor Kent geroemd wordt. De tochten varieren in lengte tussen 23 en 62 km.

Canterbury is een fietsvriendelijke stad. Van daaruit kun je drie fietslussen maken. Of verkies je Sandwich als uitvalsbasis voor twee dagtrips? Ook dieper in Kent zijn de tochten zo uitgetekend dat ze clusters vormen met een gemeenschappelijk vertrekpunt (Appledore, Tenterden, Staplehurst, Tonbridge). Dit heeft het voordeel dat je je bagage kunt achterlaten op je logiesadres.

Kwatongen beweren dat het lastig fietsen is in Kent omwille van de smalle wegen die omzoomd zijn door hoge hagen. Vanuit het oogpunt van een automobilist is dit zeker waar maar als fietser zit je hoger en kun je meestal over de hagen heen kijken. Er staan je geen grote hoogteverschillen te wachten, soms wel een stevige helling bij maar over het algemeen blijven de heuvels mild en zachtglooiend. 

Kent County Council heeft de laatste jaren veel inspanningen gedaan om het de fietser naar de zin te maken in The garden of England. In het kader van de uitbouw van een landelijk fietsnetwerk door Sustrans kun je gebruik maken van fietsverbindingen tussen enkele steden. Je maakt er al kennis mee in Dover want van daaruit kun je de bewegwijzerde fietsroute nr.16 volgen tot in Canterbury (33 km).

Overzicht van de routes

 1. Stour River valley 43 km
  Langs appelbomen en tarwevelden tussen Sandwich en Dover
 2. Oostelijk Kent 42 km
  Langs de Kanaalkust tussen Sandwich en Dover
 3. Noordkust 46 km
  Tussen Canterbury en Whitstable
 4. North Downs 55 km
  Het heuvelgebied ten zuiden van Canterbury
 5. Romney Marsh 62 km
  Op zee veroverde verlatenheid
 6. Rother River Valley 52 km
  Door de zeepolders tussen Tenterden en Rye
 7. Beult River valley 60 km
  Tussen North Downs en Weald
 8. Weald on wheels 54 km
  Langs de zuidgrens van Kent
 9. Medway River valley 56 km
  Tussen North Downs en Weald
 10. Eden River valley 23 km
  In de westelijke uithoek van Kent