De verovering van het Britse eiland

De verovering van het Britse eiland

Reisverhaal: Fietsen van Lands End tot John O'Groats 

Land's End is de meest zuidwestelijke plek van het Britse eiland en John O'Groats het meest noordoostelijk gelegen punt. 

Bekijk het fotoboek!

Deze twee met de fiets verbinden staat in Groot-Brittanië beter bekend als The Great Trip. Het is dé ultieme uitdaging voor veel Britse fietsers en... voor anglofiel Ward. Hij maakte deze fietsreis van 2150 km samen met fietsmaat Willy in 28 dagen.

Achtereenvolgens doorkruisten zij Cornwall ➽ Wales ➽ North York Moors ➽ Pennines ➽ Galloway ➽ Scottish Highlands. Dit traject is niet de kortste afstand (die bedraagt zo'n 1700 km) maar het unieke van deze tocht is dat het traject voor 80% verloopt op bewegwijzerde SUSTRANS-routes, die vooral gebruik maken van verkeersarme wegen, jaagpaden en oude spoorpaden.

Dit verhaal van hun tocht gaat niet alleen over landschappen of bezienswaardigheden onderweg maar vooral over de dagdagelijkse interactie tussen twee fietsers. Wat betekent het om 4 weken lang samen te zijn, lief en leed te delen maar ook conflicten oplossen? Want enkel en alleen 's nachts kun je in je eigen tentje terug op jezelf plooien.

HOE BESTELLEN?

 • Door overschrijving
 • van 10 euro + 1,70 verzendingskosten = 11,70 euro
 • op de rekening BE52 6100 0703 4009
 • van Ward Van Loock, Asterstraat 22, 2440 Geel

Hoe het verhaal begint...

 • Ward Van Loock is op zoek naar een fietsmaat om in augustus Groot-Brittannië van zuid naar noord door te fietsen, van Land's End tot John O' Groats. Niet langs de kortste weg maar zoveel mogelijk langs Sustrans-routes. Voorziene tijd: 3 tot 4 weken. Overnachting in B&B, tent of jeugdherberg. Sommige stukken alleen fietsen moet kunnen.

  Dit zoekertje verspreidde ik op de fietsbeurs van Retie in 1999. Ik was er informant voor Fietsen in Engeland en tijdens die 2 dagen kreeg ik vele fietsers aan mijn tafel die geïnteresseerd waren in het eiland aan het Kanaal. Slechts één toonde echt interesse voor mijn Groot-Brittanniëproject. Hij was één jaar jonger dan ik en vooral: hij kon zich voor gelijk welke periode vrijmaken want pas op brugpensioen.

   Waar ik aanvankelijk de overnachtingen wou spreiden over kamperen, bed & breakfast en jeugdherbergen, overtuigde Willy mij snel van de voordelen van wild kamperen. We zouden niet alleen een grote som geld sparen maar bij wild kamperen ben je gewoon één met de natuur.

  Afwachten maar of de Britten er dezelfde mening zouden op nahouden. Trouwens, kamperen was een totaal nieuwe ervaring voor mij. Tijdens al mijn vorige tochten nam ik mijn toevlucht tot break & breakfast, zimmer frei of chambre d'hôte .

  Met tent, slaapgerief en keukengerei zijn we in juni enkele dagen gaan fietsen in Zeeland. Zo konden we gewoon geraken aan het extra gewicht, alleen… in Zeeland is het biljartvlak terwijl het Britse eiland heuvelachtig uitvalt. Zou ik met mijn zwaarbeladen fiets al die steile hellingen aankunnen? 

  Sustrans is een overheidsorganisatie die er naar streeft over gans Groot-Brittannië een fietsnetwerk uit te bouwen. Dit National Cycle Network is een groots opgezet project dat rijkelijk gesubsidieerd wordt door de overheid en National Lottery. De routes worden zorgvuldig gekozen zodat fietsers zo weinig mogelijk verkeer(hinder) op hun weg vinden. Niet alleen verkeersarme, landelijke wegen maar ook oude spoorwegbeddingen, jaagpaden en zelfs onverharde boswegels komen daarvoor in aanmerking. Van al deze routes bestaan er kaarten op schaal 1:100.000 getekend en munten uit in duidelijkheid en kleurcontrast.

  Een blik op de kaart van Great Britain leerde me dat ik 5 Sustrans-routes aan elkaar kon breien.

  1. The West Country Way: van Padstow (Cornwall) tot Bristol.
  2. Lôn Las Cymru: van Chepstow (Wales) tot Bangor (Wales)
  3. The White Rose Cycle Route: van Selby (Yorkshire) tot Middlesbrough.
  4. The Sea to Sea Cycle Route: van Newcastle tot Penrith (Lake District)
  5. The Scottish National Cycle Route: van Penrith ➽ Glasgow ➽ Inverness

  Deze 5 routes tellen samen 1700 km van de 2150 km die we hebben afgelegd, dit is 80%. De overige 20% tekende ik zelf uit.