Driedaagse Kent

Sissinghurst Sissinghurst

Kent op twee wielen

Een driedaagse rondrit door Kent, The Garden of England

Een fietsweekend over de plas? Het ligt niet voor de hand maar verrassend genoeg heeft het graafschap Kent een boon voor fietsers. Zeker aan zijn kusten en in het hinterland tref je een goed uitgebouwd bewegwijzerd fietsnetwerk aan. Onze rondrit van 116 km doet uiteraard Canterbury aan maar verloopt grotendeels langs de kust. En wat niet geweten is: Kent telt minder regendagen dan onze kust.

Persartikel HLN

1.Dover > Canterbury: 33 km : Goodnestone Park & Gardens en Canterbury cathedral

The White Cliffs of Dover zijn vanaf de ferry betoveren Canterbury Cathend mooi maar de havenstad zelf is niet zo aantrekkelijk. De bewegwijzerde fietsroute nr. 16 leidt je langs Dover Castle dat hoog uittorent boven de stad. Op deze historische burchtsite kun je gerust een halve dag doorbrengen. De lastige klim er naartoe is gelukkig de enige op je traject want eenmaal in de countryside vorder je over milde heuvelplooien. Je komt voorbij het goedbewaard Normandisch kerkje van Barfrestone. Het unieke bedehuis dateert uit de tijd van Willem de Veroveraar (1066) en je kunt er zo binnen. Ter hoogte van het spoorwegstation van Aylesham kun je rechts via Ackholt Road naar de nabijgelegen Goodnestone Park Gardens uitwijken. Op dit uitgestrekt landgoed wandel je tussen eeuwenoude exotische bomen en in de ommuurde siertuinen schitteren duizenden bloemen in alle schakeringen. Bij het naderen van Canterbury krijg je een machtig panorama over de stad die gedomineerd wordt door Canterbury Cathedral. Op een fietsvriendelijke manier kom je in het historisch centrum. Niet alleen het aanzicht van de kathedraal is indrukwekkend, ook binnen doet het elegante spel van pilaren en rondbogen je duizelen. In een van de smalle straatjes vlakbij vindt je het Roman Museum terug. Diep onder straatniveau geven resten van een Romeins huis met intact gebleven mozaïekvloeren je een goed beeld van de leefcultuur in de eerste eeuwen na Christus. De Canterbury Tales, ondergebracht in een oude kerk, zijn een levensechte evocatie van wat middeleeuwse pelgrims beleefden op hun beeweg naar Canterbury.

Logiestip: Tudor House, 6 Best Lane, Canterbury 0044 1227 765 650 www.tudorhousecanterbury.co.uk Je stapt binnen in een 16de eeuw pand, gebouwd door Vlaamse protestantse wevers op de vlucht voor de katholieke repressie van Philips II.

Restotip: Deeson’s Restaurant, 25-26 Sunstreet, Canterbury 0044 1227 767 854, www.deesonsrestaurant.co.uk Op en top lekker Brits, met authentieke Britse gerechten, bereid met (h)eerlijke producten van local farms.

2. Canterbury > Broadstairs: 44 km: Langs de zandstranden van Margate en Broadstairs

De Crab&Crinkle Way is een bewegwijzerde fietsroute (nr 1) die je in 12 km naar Whitstable aan de Noordkust brengt. Hij is grotendeels aangelegd op een voormalige spoorwegberm waar ooit de allereerste passagierstrein over reed. Whitstable is sinds de Romeinen bekend voor de oesters die in de eigen kustwateren gekweekt worden. Als badstad stelt de plaats niet zoveel voor wegens zijn keienstrand en haveninstallaties. Maar aan de oostrand van de stad fiets je voorbij Whitststable Castle & Gardens, een mooie combinatie van kasteel en tuinpark aan zee. Je blijft de kustrand op de voet volgen, de eerste 10 km wel zonder bewegwijzering. Na Herne Bay duiken de vervallen torens van een oude kerk op: Reculver Towers. Een godverlaten plek om even te verwijlen bij een stukje geschiedenis. Verder oostwaarts volg je het Viking Coastal Trail (fietsroute nr 15). Geleidelijk aan verschijnen er goudgele zandstranden tussen reuzeklompen van krijtrotsen. Margate is zowat het Oostende van deze kust maar zonder de ongebreidelde hoogbouw. Het mooiste ongerepte strand ontdek je aan Botany Bay, waar twee solitaire rotsklompen in het zand gebeiteld staan – een merkwaardig natuurmonument. In een brede boog verandert de noordkust in oostkust en daar ontdek je de vergane glorie van de Victoriaanse badstad Broadstairs. Hoog op een loodrechte klif wandel je over de Victoria Parade, een wandelpromenade uit 1820. Met wat geluk kom je er langgerokte dames tegen die je vanonder hun parasols minzaam toeknikken Charles Dickens kwam er vaak op vakantie en schreef er David Copperfield. In het Dickens House Museum kun je herinneringen ophalen aan deze beroemde schrijver die dit jaar 200 jaar geleden geboren werd.

Logiestip: East Horndon Hotel, 4 Eastern Esplanade, Broadstairs tel. 0044 (0)1843 868306, www.easthorndonhotel.com. Deze kustvilla in Victoriaanse stijl geeft direct toegang tot het strand. ’s Ochtends zie je vanaf je houten balkon de zon opstijgen uit de zee.

Restotip: The Pavilion, Harbour Street, Broadstairs, tel. 0044 (0)1843 600999, www.pavilion-broadstairs.co.uk. Alle dagen open van 10 tot 23u. Het terras kijkt uit op zee met een directe toegang tot het zandstrand.

3. Broadstairs > Dover: 39 km: Een geheime tuin en een adellijk kasteel

Broadstairs gaat ongemerkt over in Ramsgate waar het uit is met het zand- en strandgebeuren. Het blijft wel heerlijk fietsen zo dicht tegen de zee aan op de hoge krijtwanden. Ten zuiden van Ramsgate gaan de cliffs over in modderige kustranden. Fietsroute nr 15 trekt dan het binnenland in naar Sandwich dat ooit een zeehaven was. Het stadje is sinds zijn middeleeuwse bloeitijd nauwelijks van uitzicht veranderd. In de buurt van de Barbican, een middeleeuwse stadspoort ligt The Secret Garden. Deze stadstuin hoort bij een landhuis uit 1911. De bekende Engelse tuinarchitecte Gertrude Jekyll ontwierp de tuin van 1,5 ha in een Frans patroon van rechte wandelpaden en rechthoekige deeltuinen zoals de gele tuin, de witte tuin of het rozenhoekje. En zoals gebruikelijk in Kent, kun je na je tuinbezoek terecht in de tearoom voor een cream tea of een snack. Vanaf Sandwich schakel je over op route nr 1 die je langs enkele golfterreinen vlak aan zee naar Deal leidt. Dit aangenaam kuststadje heeft een pier die 600m in zee steekt. Over een exclusief fietspad trap je naar Walmer, aan de rand van Deal. Daar ontwaar je tussen hoge bomen de wapperende vlag boven Walmer Castle. Achter de stoere buitenkant met zijn kantelen en halvemanen is dit fort vanaf de 18de eeuw grondig verbouwd tot een gerieflijk woonkasteel. Niet alleen de vertrekken zijn de moeite waard, ook buiten wenken prachtige tuinkamers in het achterliggende kasteelpark. En zoals het een Engelse tuin betaamt, is er ook plaats voorzien voor een moestuin en picknickplekjes. In Kingsdown steken de witte rotsen opnieuw hun kop boven water en moet je langzaam klimmend de kust verlaten. In de afdaling naar Dover kun je nog even halt houden bij het Visitor’s Centre of The White Cliffs aan de afgrond van de kliffen.

Logies- en restotip: The White Cliffs Hotel, Highstreet, St.Margarets-at-cliff (Dover), 0044 (0)1304 852 229 www.thewhitecliffs.com

PRAKTISCH:

Hoe kom je er? In Calais kun je je auto+fiets op de eurotunneltrein zetten. Vooraf reserveren kost een pak minder. Die brengt je in 35 minuten onder het kanaal door in Folkestone, waar je kiest voor de A20 richting Dover. De ferry vanuit Calais of Dunkerque brengt je in 1½ uur naar Dover. www.aferry.com en www.eurotunnel.com

Beste tijd: de bloemenweelde van de Engelse tuinen is op z’n mooist tussen half mei en half juli.

Dé portaalsite voor info en reserveringen: www.visitkent.co.uk

Fietsroutes: Sustrans is dé organisatie van het fietsnetwerk www.sustrans.co.uk

Tourist Information Centres:

Dover: Visitor Information Centre, Old Town Gaol, Biggin Street, Dover CT16 1DL, tel. 0044 (0)1304 205108, www.whitecliffscountry.org.uk

Canterbury: Information Centre, 12/13 Sunstreet, Canterbury CT1 2HX, tel 0044 (0)1227 378 100 www.canterbury.co.uk

Whitstable: www.seewhitstable.com.

Margate, Broadstairs en Ramsgate: www.visitthanet.co.uk