De Voies Vertes van Bretagne

De Voies Vertes van Bretagne

Ward verkende samen met fietsmaat Julien van 21 mei tot 6 juni 2013 het Bretonse netwerk van groene wegen (jaagpaden en oude spoorwegen). Vanuit een centraal punt maakten zij 3 rondritten en legden 1000 km af in 16 fietsdagen.

 • Onderweg verbleven we op campings. Zo’n driekwart van de afgelegde weg verliep verkeersvrij over jaagpaden en oude spoorwegen. Het was ook onze bedoeling een brok Bretonse cultuur én natuur van dichtbij beleven.

  De laatste jaren heeft de regio Bretagne heel wat inspanningen gedaan om een grootmazig netwerk van autovrije fietspaden uit te bouwen. De centrale as in dit netwerk is het jaagpad langs het Kanaal Nantes-Brest dat over een afstand van bijna 400 km dwars door Bretagne loopt.  De spoorwegpaden zijn over ’t algemeen goed te befietsen, de jaagpaden en zeker langs het kanaal Nantes-Brest zijn op bepaalde stukken vaak verbrokkeld en slecht onderhouden.

  Als achtergrondinformatie is het boek ‘Bretagne par les voies vertes’ zeker een aanrader met veel foto’s en info. Al de voies vertes zijn goed bewegwijzerd en onderweg vindt je regelmatig ingerichte picknickplaatsen. We gebruikten twee roadbooks met gedetailleerde kaartjes en info over de bezienswaardigheden. Om de groene wegen met elkaar te verbinden gebruikten wij op de gewone wegen Michelinkaarten op schaal 1:200.000.

  Rondrit 1: Onze eerste lus vertrok in Mûr-de-Bretagne. Langs spoorwegpaden, jaagpaden en ook gewone wegen komen we aan de zuidkust. In de cultuursteden Locronan en Quimper voelden we ons als echte Bretoenen.

  Rondrit 2: De tweede lus bracht ons van Mûr-de-Bretagne via het kanaal Nantes-Brest opnieuw naar de zuidkust en de Golf van Morbihan. Daar ligt het indrukwekkend en niet te missen megalietenpark van Carnac. Via het schiereiland Quiberon staken we over naar een arcadisch mooi eiland Belle-Ile, waar we een wandeldag inlasten.

  Rondrit 3: De laatste lus zou ons naar de noordkust brengen maar door tijdsgebrek hebben we deze rondrit moeten inkorten met een treinrit.