Mélin, mooiste dorp van Waals-Brabant

Mélin, mooiste dorp van Waals-Brabant

Op de taalgrens bij Hoegaarden ligt een dorp te soezen in de heuvels van Waals-Brabant. Mélin is erkend als één van de 24 plus beaux villages de la Wallonie. 

Artikel verschenen in OP WEG oktober 2016.

Een beroemde bouwsteen Tot de Eerste Wereldoorlog werd in Gobertange een speciale bouwsteen uit de grond gehaald die razend populair werd tot ver buiten de streek. De eerste steen van het Brusselse stadhuis bijvoorbeeld werd in 1402 gemetseld door meestersteenhouwer Jacques de Gobertange. Boven op het plateau des fosses werden in open steengroeven de mooiste stukken steen gedolven op een terrein van 2500 ha. In 1686 telde Mélin 7 steengroeves en in de 19de eeuw niet minder dan 50. De witte zandsteen van Gobertange was vooral fel gegeerd omdat hij goed bestand bleek te zijn tegen verwering en verkleuring. Bekende gebouwen opgetrokken met deze witsteen zijn: de stadhuizen van Brussel en Leuven, de Sint-Michielskerk van Brussel en de Sint-Romboutskathedraal van Mechelen. Op dit ogenblik is nog één steengroeve actief. Zij levert vooral bouwstenen voor restauraties

Monumentale vierkanthoeves tot in de dorpskern. Wanneer je de kerk van Mélin nadert, komen de witstenen gevels je van overal tegemoet. In het zonlicht krijgen ze zelfs een verblindende uitstraling; zoals de kerktoren die recent werd gezandstraald. Een andere naam voor de Gobertangesteen is trouwens: pierre de lumière. In het kasseistraatje naar de kerk staat de cense du Seigneur. Cense is Waals voor grote boerderij. Vroeger hadden alle menselijke activiteiten plaats in de dorpskern. In Mélin ligt het dorpsplein opvallend genoeg niet aan de kerk. Op dit driehoekig plein merk je naast eensgezinswoningen de Fortempshoeve op, gebouwd in baksteen én witte zandsteen. Maar ook de vierkantshoeve Ferme La Hesserée ligt op nauwelijks een boogscheut van de kerk. De gesloten hoevebouw in de vorm van een vierkant gaat ver terug in de geschiedenis. Om zichzelf en zijn onderdanen te beschermen tegen vijandelijke aanvallen, liet de heer zijn hoevegebouwen in een vierkant bouwen. De ingang was het zwakste punt en daar werd een versterkte poort met toren gebouwd. In de loop van de 16de en 17de eeuw verloor de toren echter zijn rol als woontoren maar bleef het versterkte poortgebouw behouden...als fier uithangbord.

De grootste tiendschuur van WalloniëKort na je vertrek aan de kerk fiets je voorbij de nog enige overgebleven Gobertangesteengroeve, die je alleen op afspraak kunt bezoeken. Via Lathuy en Dongelberg daal je af naar de beekvallei van L’Orbais. Daarna is het terug klimmen én afdalen naar naar Glimes. Daar doemt een enorme Romeinse tumulus op. Deze grafheuvel is 12m hoog en heeft een omtrek van 50m. Neem de trap de geniet boven van een prachtig panoramisch uitzicht. Na de oversteek van de Grote Gete klimt de weg naar een monumentaal abdijcomplex: La Ferme de la Ramée. In Glîmes was vanaf de 13e eeuw een cisterciënzerinnenabdij actief. Zij verpachtte heel wat gronden aan de boeren die jaarlijks ééntiende van hun graanoogst moesten afstaan. Die opbrengst werd opgeslagen in een tiendenschuur die deel uitmaakte van een groot hoevecomplex dat tijdens de Franse Revolutie gespaard werd van afbraak. Je kunt gerust een kijkje nemen in de schuur met zijn duizelingwekkende afmetingen: 46 lang, 21m breed en 20 m hoog, inhoud: 13.500m³. De andere gebouwen uit 1772 worden nu gebruikt voor seminaries, congressen en als bistro. 

Ravel : netwerk van trage wegenNa Bomal gaat het in rechte lijn naar Ramillies waar zich een eertijds een belangrijk spoorwegknooppunt bevond. Aan het oud-station van Ramillies, in gebruik tot 1962, kwamen twee spoorlijnen samen: de verbinding Tamines > Landen en de lijn Namen > Tienen. Daar sluit je aan op de Ravel naar Jodoigne en Hoegaarden. Het spoorwegpad tussen Hoegaarden en Namen was in 2000 het spitsproject van de Waalse Gewestregering om een fietsnetwerk uit te tekenen van oude spoorwegbeddingen en jaagpaden over gans Wallonië. Ravel staat voor: Réseau autonome des voies lentes. Het autovrij pad is volledig geasfalteerd. Laagten werden opgevuld en heuvels doorstoken om een vlak traject te kunnen bekomen. De voormalige lijn 142 werd aangelegd in de jaren 1867-69 en diende voornamelijk voor het vervoer van bieten en andere landbouwproducten. De enige buurtschap dat het pad aandoet is Hédenge. In de kapel van dit schattig gehucht wordt op vrijdagavond nog mis gelezen. Van Huppaye, Molembais-Saint-Trond krijg je alleen de kerk in de verte te zien. Na Jodoigne komt de Gete je gezelschap houden maar niet voor lang want het eerste kruispunt na de N29 verlaat je het spoorwegpad naar links. Je laat de kerk van Sainte-Marie-Geest rechts liggen. In Saint-Remy-Geest moet je kort op de trappers naar de kerk. Na 1 km lastige kassei steven je over asfalt af op de kerk van Mélin.

Deze fietstocht staat beschreven in ‘Het groot fietsboek Ardennen’, uitgeverij Lannoo. Op het heuvelachtig parcours van 36 km is er maar één steile helling. Ongeveer 12 km fiets je op het Ravel-spoorwegpad tussen Hoegaarden en Namen.

Info: Maison du Tourisme Hesbaye brabanconne, Grand’place 1, 1370 Jodoigne, 010 22 91 15 www.hesbayebrabanconne.be

-Bezoek aan de laatste Gobertange-steengroeve: Pierrot Bernard (eigenaar) 010/ 81 04 29

-www.villagemelin.be    -www.gobertange.be   -www.beauxvillages.be

Meer informatie: Maison du Tourisme Hesbaye brabançonne, Hôtel des Libertés Grand-Place,1 1370 Jodoigne Tél : 010/22 91 15; www.hesbayebrabanconne.be

Kaarten: NGI-kaarten nrs 32 en 40, schaal 1:50.000

Eten en drinken aan het oud-station in Ramillies: café Local colombophile, Place de la Gare 8 1367 Ramillies Tél. : 081/87.74.26 ; Jodoigne: drank- en eetgelegenheden in overvloed.

Logies: in de cense du seigneur nabij de kerk: chambre d’hôte en gîte: M. et Mme le Hardÿ de Beaulieu, Rue des Beaux Prés, 4 1370 Mélin (aan de kerk) www.lacenseduseigneur.be