Grensmaas in Limburg

Grensmaas in Limburg

Fietstip: De Maas als grens tussen twee Limburgen

Tussen Maastricht en Kessenich toont de Grens-Maas zich als een slome, ondiepe rivier, onbevaarbaar voor vrachtschepen. Daar kan de pleziervaart maar ook elke oeverfietser alleen maar van dromen.

Van grindplas naar dagstrand Je vertrekt aan het Toeristisch Infopunt in Ophoven vlakbij kn 22. Aan de Spaanjerdplas in Ophoven ligt een grote jachthaven. Ernaast werd een zandstrand aangelegd en hogerop een ligweide. De financiering van de nieuwe watersite gebeurde met geld uit het Grindfonds, nu Marec (Maaslandse Recreatiecentra). Na fel protest van de plaatselijke bevolking tegen de ongebreidelde grindwinning van de jaren 70 werden de bedrijven verplicht een bijdrage te storten in dat fonds. Vlak aan het strand kunnen dagrecreanten terecht in taverne De Steenberg.

Het witte stadje Kessenich is het meest noordoostelijk gelegen dorp van Vlaanderen. Een flink stuk van Kessenich is in de 70er jaren opgeofferd aan de massale grinddelving. Gelukkig ligt de dorpskern op een hoogte, anders zou het Maaswater de dorpelingen tot aan de lippen reiken. We steken verderop de grens over en daar wenkt Thorn al. Het witte stadje trekt heel wat dagjestoeristen aan. Er is veel bekijks want Thorn heeft een rijkgevulde geschiedenis die teruggaat tot het einde van de 10de eeuw. Het was in de middeleeuwen een mini-vorstendom waar een abdis en 20 adellijke kloosterdames de plak zwaaiden.

Tussen Maas en Julianakanaal In Wessem lijkt de Maas door de vele grindplassen uit te deinen tot een eindeloze watervlakte. Alleen de vaarlijn van de vrachtschepen geeft haar oorspronkelijke bedding aan. Ter hoogte van de autosnelwegbrug in Wessem mondt het Julianakanaal in de stroom uit. De toen 16-jarige prinses Juliana stak in 1925 de eerste schop in de grond voor het graven van een waterweg tussen Maastricht en Maasbracht . De aanleg van deze waterweg was broodnodig omdat de Grens-Maas een te wisselvallige en waterstand heeft. Waar het kanaal eindigt in de Maas moeten drie parallelle sluizen een verval van 12m goedmaken.

Stevensweert is een voormalig Spaans vestingstadje. Zijn zevenhoekige omgrachte omtrek is goed bewaard gebleven. Vanaf de Maaspromenade krijg je een hemelsbreed panorama over de Spaanjerdplas tot Belgisch-Limburg. Stevensweert is ook een aanmeerplaats voor toeristische vaarrondjes naar Kessenich, Ophoven of Wessem. Tussen Stevensweert en Laak staat de Hompesche Molen uit 1722. Met z’n 37 m is het de hoogste windmolen van Nederlands-Limburg; een unieke locatie om halt te houden op het terras van de brasserie.

Pinotwijnen Via Roosteren doet de tocht het centrum van Maaseik aan, met het marmeren standbeeld van de gebroeders Jan & Hubert Van Eyck op het marktplein. Verderop, in het dorpscentrum van Aldeneik liggen op een zuidoosthelling Europa’s meest noordelijk gelegen Pinot wijngaarden. Karel en Tine Henckens-Linssen verbouwen op een mineraalrijke kiezel- en grindoppervlakte van 7 ha de Aldeneyck Pinot Blanc, Pinot Gris, Pinot Gris Barrique, Pinot Noir en een mousserende Pinot Brut. Proeven en/of kopen kan alleen op zaterdag (10-15u). De laatste 3 km fiets je hoog boven de ondiepe stroom tot de vroegere schippersherberg De Spaanjerd opduikt die zijn naam gaf aan dit waterrecreatiegebied.

Steekkkaart

Fietstocht vanuit Ophoven : 42,7 km

Parkeren: Aan het Toeristisch Infopunt, Maasstraat 82, Ophoven, vlakbij knooppunt 22

Startpunt: Ophoven, kn 22

Weg: Meestal autoluwe wegen, waarvan 30% echt autovrij. Autodrukte in Maasbracht (NL) en Maaseik

Fietsnetwerkkaart: Fietsknooppuntenkaart Noord- en Midden-Limburg (NL) Start: 22>21>33>42>40>10>39>01>03>13>24>25>22